Jupiter


Jupiter este la o distanta de 5,2 ua de Soare, si este cea mai mare planeta a Sistemului Solar, avand un diametru echivalent cu 11,21 diametre terestre si o masa de 317,8 ori mai mare decat masa Pamantului. Totusi, densitatea sa este numai un sfert din cea terestra, ceea ce sugereaza ideea ca Jupiter este o planeta mai degraba lichida, desi nucleul ei, datorita presiunilor uriase, ar putea fi alcatuit din hidrogen metalic, explicandu-se astfel existenta magnetosferei, care inconjoara planeta. O rotatie in jurul lui insusi dureaza 10h si 39 minute si o miscare de revolutie in jurul Soarelui dureaza 11 ani si 314 zile. Suprafata jupiteriana este bantuita de furtuni, cea mai spectaculoasa dintre ele, Marea Pata Rosie, putand fi observata si de pe Pamant. Viteza vantului atinge frecvent 150 km/sec, iar presiunea atmosferica depaseste 100 atmosfere. Aceasta este alcatuita din hidrogen (90%), si heliu (10%). Temperatura medie este de -121° C.



Culoare albastru (bleu)
Metal cositor
Piatră prețioasă turcoaz, granat
Domiciliu
Exaltare
Trigonocrație
Cădere
Exil

Cuvinte cheie

Seful, stapanul, omul de stat, magistratul, omul politic, ecleziastul, demnitarul de curte, bogatia, onorurile, casatoria bogata, prieteniile, renumele, moartea tarzie si cu post alaturi. Un Jupiter prost conditionat in horoscop va insemna saltimbancul, pedagogul maniac, ecleziastul nedemn, cersetorul in haine negre, risipitorul, nesatiosul in placeri, moartea prin judecata publica sau sentinta capitala.

Calități
Intelepciunea, moralitatea, corectitudinea, bunul simt, echitatea, respectul pentru autoritate, umanismul, sacrificiul
Defecte
Lacomia, partinirea, vanitatea, estetismul si idealismul

Generalități

Jupiter intr-o tema natala evidentiaza manifestarea personalitatii profunde a omului, posibilitatile de expansiune atat la nivel inferior (legate de societatea in care traieste), cat si la nivel superior (in evolutia sa spirituala). Jupiter indica modalitatile fiintei de a se integra in lume, legile morale si etice din societate, regulile, principiile si modul in care fiecare le percepe si le foloseste. Semnul zodiacal al lui Jupiter ne da informatii cu privire la modul in care percepem dreptatea, cum aplicam legile, cum ne rezolvam problemele. Intrand in legatura cu potentialul jupiterian din astrograma noastra, avem cele mai mari sanse sa ducem o viata plina de frumusete, in armonie cu legile naturii, o viata caracterizata in primul rand de usurinta de a intelege lucrurile, de discernamantul de a decide si de intelepciunea de a fi fericiti. Jupiter este in legatura cu abundenta, generozitatea, bunatatea si ne arata cum putem sa devenim mai buni, atat cu ceilalti cat si cu noi insine. Jupiter este planeta norocului, datorita faptului ca pozitia lui dintr-o tema natala indica modalitatile prin care nativul va manifesta capacitatea de a detecta momentele si situatiile favorabile din mediul in care traieste. In fiinta umana reprezinta forta benefica ce cauta fericirea in orice, stiind sa se bucure de fiecare dar pe care viata i l-a oferit. Jupiter trezeste dorinta de a cunoaste adevarul, de a aduce armonie si pace in mediul in care traim. Aceasta cunoastere nu trebuie sa fie neaparat exprimata, ea se impregneaza in fiinta umana sub forma unei conceptii de viata, a unei filosofii, a unei morale, deoarece provine dintr-un proces de interactiune dintre mediu si propria fiinta.

Tipologic

Jupiterianul este tipul de subiect caruia ii place sa traiasca bine, are forme generoase, se bucura de viata, e simpatic si jovial. Se distinge de lunar si venusian printr-o statura mai inalta, o fizionomie mai vesela, o fata plina fara sa fie umflata, uneori cu "falci", si o barba deasa de barbat. Aceste caracteristici se dezvolta mai ales la varsta matura.

Psihologic

Jupiter indica echilibrul, integritatea si atitudinea sociala. Indruma spre religia unita cu gandirea imaginativa si aspiratiile nobile. Predomina extravertirea, caldura si generozitatea fata de ceilalti. Acest personaj este fireste simpatic si iubit de toti. El inspira incredere. In paralel, subiectul poate dezvolta redutabile pofte personale privind mancarea buna (carnea) si puterea. Buna lui dispozitie este comunicativa. Este perfect integrat in comunitate si tinde in mod firesc sa-si asume un rol politic sau social. Este un optimist luand latura buna a vietii si risipindu-se fara masura in proiectele si cauzele in care s-a angajat.

puternic și bine aspectat
dreptate, simt social, moralitate, dorinta de expansiune
puternic și prost aspectat
fanatism legat de propriile conceptii, legatura stransa si exagerata cu prejudecatile si ipocrizia
slab și prost aspectat
nedreptate, nesociabilitate, imoralitate si lipsa de expansiune

Sociologic

Lui Jupiter i se atribuie ideea de inalta administratie, de justitie, intreprinderile bancare si functiile bisericesti. Tipul bun jupiterian va da pe inaltul dregator, pe omul de finante cu viziunea larga si generoasa si pe marele ecleziast. Tipul rau jupiterian va da pe ambitiosul fara scrupule, pe chefliul fara pereche si pe acela care una spune si alta face.

Energetic

Energia jupiteriana este calda si umeda, mai mult calda decat umeda. Ea tinde sa creasca, sa matureze (sa coaca), sa protejeze, si sa regleze, si aceasta datorita unor calitati empatice si armonizante. Ea favorizeaza expansiunea. Cand este patologica, devine hipertrofianta, dilatanta, apasatoare. Reprezinta principiul asimilarii sub forma de idee tradusa in functiunea ideologica, avand drept consecinta exterioara intinderea organica, expansiunea, largirea si mentinerea echilibrului in sistemul naturii.

puternic și bine aspectat
expansiune
puternic și prost aspectat
hipertrofie
slab și prost aspectat
atrofie

Patologic

Un exces de energie jupiteriana poate sa se manifeste printr-un apetit exagerat, in special pentru alimentele grase si sarate, printr-un exces de forme corporale, ingrasare, ingreunare, supraincarcare sau depuneri grase la nivelul sangelui, al pielii sau tesuturilor (artere, ficat), hipertrofia anumitor organe (ficat, splina), tumefactii si tumori cel mai adesea benigne.O energie jupiteriana insuficienta poate sa se exprime printr-o slabire excesiva, anorexie, sindrom depresiv etc. (energia saturniana, opusa lui Jupiter, devine atunci dominanta).In sfarsit, energia jupiteriana poate fi perturbata fara exces sau insuficienta. Este cazul tulburarilor gastrice (dispepsii, reflux gastro-esofagian, vomismente gastrice, ulcere gastrice etc.) unde ficatul nu joaca un rol de armonizare a miscarilor digestive, patologii hepatice cum ar fi icterul, unele tipuri de intoxicatie alcoolica, numite uneori "alcoolism social", atunci cand bautura permite o participare la veselie, la o integrare sociala, sau raspunde unor nevoi profesionale (mese de afaceri). Este de asemenea, cazul unor anumite forme de iritabilitate excesiva (Jupiter nu-si joaca rolul de echilibrare la nivel emotional) etc.

Fiziologic

Jupiter reprezinta functia nutritiei, a asimilarii si cresterii, precum si toate functiile care mentin si inmultesc substanta organica. Jupiter dezvolta, protejeaza, regleaza si matureaza. In domeniul dezvoltarii, putem cita sinteza proteinelor, asigurata in mare parte de catre ficat, participare la crestere (Luna permite acumularea de materiale, Jupiter le organizeaza si le structureaza, Soarele aduce energia, dinamismul si planul de integrare). Jupiter este de asemenea, raspunzator de statura corporala. Printre functiile de protectie, detoxifierea hepatica este fizic jupiteriana. Reglarea este in special focalizata spre digestie si asimilare, Jupiter jucand rolul de armonizant al miscarilor digestive. Sinteza hepatica a bilei, care permite asimilarea grasimilor, ii poate fi de asemenea, atribuita. Reglarea si armonizarea ating printre altele si nivelul emotional, energia optimista a lui Jupiter avand clare proprietati antidepresive si linistitoare.

puternic și bine aspectat
asimilare
puternic și prost aspectat
crestere dezarmonioasa
slab și prost aspectat
dezasimilare

Organic

Jupiter guverneaza ficatul, glandele suprarenale si alte tesuturi protectoare (peritoneu, pleura, meninge) cu efectele patologice aferente.

Jupiter în semne și case

Planeta Jupiter in semne da informatii cu privire la standardele si credintele etice, religioase si filozofice ale subiectului. Ea arata in ce fel isi exprima acesta interesul in filozofie si in educatie. Indica de asemenea cum isi exprima expansivitatea, in ce fel si unde in viata sa lucrurile sunt facute la scara mare si cu amploare. Pozitia lui Jupiter mai indica modul cum subiectul imparte cu ceilalti ceea ce i-a fost acordat si cum isi exprima aportul vizavi de ordinea sociala, primind in schimb ajutor si sprijin. Acest principiu al cooperarii sociale face posibile actiuni de o anvergura ce depaseste posibilitatile fiintei individuale. Pozitia lui Jupiter arata nu doar unde subiectul va primi ajutor material dar si cum si-a castigat in trecut bunavointa altora si dreptul de a primi protectie spirituala. Apoi, ea indica modul cum isi va manifesta compasiunea si generozitatea fata de cei mai oropsiti decat el.

Pozitia lui Jupiter in case arata unde nativul gandeste pozitiv, optimist, unde norocul ii surade si unde lucrurile sunt facute cu usurinta si succes. De asemenea, da informatii despre domeniul vietii prin care persoana isi exprima ideile religioase, filozofice ori educationale. Jupiter arata unde apar abundenta, prosperitatea si placerile vietii. Adesea este domeniul in care se poate manifesta expansivitatea si se poate lucra la o scara sociala, depasind nivelul propriilor nevoi. Jupiter in case da indicatii si despre faptele bune pe care le indeplineste sau ale caror roade le culege nativul.


Bibliografie:
Armand Constantinescu - Tratat de astrologie
Dan Ciupercă - Astrologia în noua eră






Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Articole

Quiz

Ești drăguță sau fierbinte?