Mercur


Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, aflandu-se la numai 0,387 ua de acesta. Temperatura variaza de la 427° C ziua, la -173° C noaptea. Mercur efectueaza o rotatie completa in jurul axei sale in 58,64 zile, iar anul mercurian dureaza 87,96 zile.



Culoare violet
Metal mercur
Piatră prețioasă opal
Domiciliu
Exaltare
Trigonocrație
Cădere
Exil

Cuvinte cheie

Fratii, servitorii, matematicienii, astrologii, astronomii, filosofii, literatii, poetii, secretarii, negustorii, mesterii dibaci, contractele avantajoase, inventiile, prietenie cu literatii si actorii, moartea din boala de nervi. Un Mercur prost conditionat in horoscop va insemna pe intermediarii de joasa speta, fratii naturali, falsificatorii de monede, escrocii, saltimbancii, prestidigitatorii, contractul leonin, moneda falsa, instabilitatea in situatii si moartea prin otrava, asasinat, sau condamnarea penala.

Calități
Inteligenta, elocventa, diplomatia, talentul oratoric, abilitatea, ingeniozitatea, spiritul stiintific, cercetator
Defecte
Instabilitatea, agitatia, siretenia, minciuna si hotia, superficialitatea si teoretizarea in abstract

Generalități

In fiinta umana Mercur reprezinta intelectul, mentalul, gandirea, comunicarea. Mercur este cel care concretizeaza o idee, prinde, cauta, e curios, inseala, fura, dar si cel care este in stare sa perceapa o realitate rationala externa sau interna. Mercur reprezinta in primul rand procesul tainic al gandirii, al schimbarilor inefabile, al fuziunii, al miscarii si al adaptarii, puterea de dirijare transformatoare a energiei declansate prin fuziunea celor doua polaritati: masculin (solar) si feminin (lunar), fara de care nu poate exista nici o forma de manifestare. Aceasta imbinare rapida si armonioasa constituie conditia initiala a dezvoltarii inteligentei. Este liantul de legatura dintre perceptia si constientizarea obiectiva a Soarelui si simtirea, aprofundarea si creativitatea subiectiva a Lunii. Astfel, Mercur este asociat cu capacitatile mentale, cu abilitatea de a intermedia, de a face corelatii, asocieri sau de a comunica. Omul gandeste si comunica in functie de ce simte (prin energia Lunii) si de ce vrea (prin energia Soarelui). Mercur este mesagerul prin care emisivitatea solara si receptivitatea lunara sunt tinute in contact cu lumea exterioara. Guverneaza in fiinta calitatile de expresie si perceptie, arta de a intelege repede, puterea de a influenta, de a manipula, de a convinge. In astrograma natala indica modul prin care nativul comunica cu ceilalti, cum receptioneaza informatiile. Arata modul prin care suntem capabili de a ne face intelesi si de a intelege cel mai usor ceva. Datorita faptului ca este o planeta neutra, Mercur realizeaza legatura dintre interior si exterior, dintre trairile interioare si actiunile exterioare. Semnul zodiacal in care se afla Mercur dezvaluie natura psihologica a nativului, hotararea, aptitudinile acestuia de a lua decizii si de a transmite celorlalti propriile idei. Plasat nefavorabil in tema natala va conduce fiinta la actiuni necontrolate si la un mod de viata in care predomina indrazneala insolenta si instabilitatea psihica. Indiferent de drumul ales in viata, existenta omului este caracterizata prin mobilitate, varietate, nevoia de a lua decizii, iar Mercur faciliteaza legatura dintre om ca individualitate si om ca fiinta sociala, care traieste in relatii de interdependenta cu ceilalti oameni.

Tipologic

Mercurianul este intruchiparea pajului, a copilului de casa, vioi, subtirel, guraliv. Fata este triunghiulara, fruntea inalta, nasul si barbia ascutite, ochii vioi si usor ironici. La orice varsta, el isi pastreaza infatisarea de adolescent. Miscarile sunt vioaie, repezi, si dau o impresie de usurinta si finete.

Psihologic

Mercur dirijeaza inteligenta, puterea de exprimare si ordinea intelectuala. Mercur este legat de mental; totul se face in detrimentul sentimentului. Dar rapiditatea acestei energii, daca ea nu este temperata sau canalizata, nu va permite o gandire in profunzime si aduce dupa sine o tendinta la superficialitate. Subiectul intelege cu usurinta, ideile se succed sau apar cu rapiditate, dar ele nu sunt aprofundate si pot sa sfarseasca intr-o trancaneala sau logoree. Chiar daca nu va cadea in aceasta greseala, mercurianul este un specialist al cuvantului, al conceptului, al logicii, mult mai in largul lui intr-un discurs decat intr-o actiune concreta.

puternic și bine aspectat
echilibru intelectual, sesizare rapida si exprimare usoara
puternic și prost aspectat
risipa intelectuala, sofisticare, palavrageala si mania scrisului
slab și prost aspectat
intelect slab, sesizare lenta, lipsa de logica, exprimare dificila si scris greoi

Sociologic

Mercur va indica intelectul speculativ sau practic, cu tipurile zodiacale specifice, reprezentand pe comercianti, oameni de stiinta sau literati. Din horoscopul unui nativ, vom vedea dupa pozitia planetei Mercur (ca putere sau slabiciune) modul intelectual de reactie, viteza sesizarii intelectuale, puterea de gandire, memoria si simtul etic al insului. De mentionat ca o aspectare prea armonica a planetei Mercur prejudiciaza profunzimea gandirii. Daca aspectele rele nu vor fi in numar prea covarsitor si in case nefaste, ele pot chiar sa stimuleze intelectul. Tot aceasta planeta arata raporturile nativului cu fratii si surorile. Aspectele rele vor indica ori dezarmonii cerebrale puternice, care pot oscila intre psihoza si o lipsa completa a simtului moral, ori pur si simplu nebunia.

Energetic

Mercur are o energie dubla, de o parte uscata si rece, dar mai mult uscata decat rece; pe de alta parte umeda si rece, dar mai mult umeda decat rece. Uscaciunea explica rapiditatea si vivacitatea energiei mercuriene, iar umiditatea explica adaptabilitatea ei. Energia lui Mercur permite schimburile, transmiterile si adaptarile,. Este un vector de informatii, un suport a carui neutralitate permite o impregnare si o redare fidela a energiilor pe care le vehiculeaza. Patologic, energia mercuriana aduce instabilitate si agitatie.

Patologic

Un exces de energie mercuriana poate provoca nervozitate, agitatie, tremuraturi, dificultati de concentrare etc. O insuficienta de energie mercuriana poate impiedica facultatile de adaptare la fenomenele exterioare, poate altera limbajul, capacitatile de schimburi la nivel respirator sau capilar si transmiterea de informatii la nivel neurologic, senzorial sau endocrin. In sfarsit, energia mercuriana poate fi perturbata fara ca aceasta sa fie prin exces sau insuficienta. Este cazul pentru problemele de epilepsie, ale miscarilor anormale, ale anomaliilor de sensibilitate, ale halucinatiilor vizuale sau auditive, a tulburarilor de memorie etc.

puternic și bine aspectat
organizare nervoasa normala
puternic și prost aspectat
hiperestezie si hiperemotivitate
slab și prost aspectat
inhibitie nervoasa

Fiziologic

Mercur este legat de toate schimburile ce se efectueaza la nivelul organismului, schimburi capilare la nivel circulator, schimburi gazoase la nivel respirator, si in mod mai general la toate schimburile de membrana celulara. Este de asemenea, in relatie cu transmiterea de informatii, din exterior spre interior (organe de simt si in special auzul), in interiorul organismului (conducerea nervoasa, mecanismele sinaptice, relatiile dintre glandele endocrine) si din interior spre exterior (miscarea, gestul, cuvantul). Este implicat in mod deosebit in toate fenomenele de adaptare.

puternic și bine aspectat
mobilitate
puternic și prost aspectat
labilitate
slab și prost aspectat
incremenire

Organic

Mercur este in legatura cu substanta nervoasa si creierul mare. Plamanii, mai ales la nivel alveolar unde au loc schimburile, laringele si glanda tiroida, nervii, vectorii de informatii, si capilarele sanguine sunt asociate cu Mercur. Influenteaza mainile si organele de vorbire, afectand aceste organe din punct de vedere patologic.

Mercur în semne și case

Mercur in semne indica modalitatile prin care caracteristicile semnului influenteaza gandirea si abilitatea de comunicare. El da indicatii importante despre subiectele care ocupa mintea individului. De exemplu, Mercur in Taur arata ca gandirea este preocupata de semnificatia financiara a evenimentelor ori de utilitatea ideilor, Mercur in Sagetator arata preocuparea catre filozofare si lipsa de valoare practica etc.

Mercur in case specifica latura vietii care ocupa mintea si care apare in discutiile si corespondenta nativului. Mai arata ce domeniu de activitate va fi influentat de gandurile persoanei si de unde aceasta isi extrage ideile si modul de a intelege lumea. De exemplu, Mercur in casa II indica dobandirea informatiei din afaceri si tranzactii in timp ce Mercur in VI poate invata din munca pe care o desfasoara sau de la colegi, Mercur in III din scoala sau din carti, Mercur in XII subconstient sau ca urmare a suferintei etc.


Bibliografie:
Armand Constantinescu - Tratat de astrologie
Dan Ciupercă - Astrologia în noua eră






Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Articole

Quiz

Care e jobul tău ideal?