Peștele furat





În anul 1638, prin februarie, Lilly a comandat niște pește, ce trebuia să-i fie adus de la Londra. Dar în loc de pește, pescarul i-a adus vestea că tot peștele fusese furat cu o noapte în urmă. Imediat ce a aflat acest lucru, Lilly a ridicat o hartă orară (20 februarie 1638, 9:00 LMT, Hersham) pentru a găsi hoțul. Aici sunt de menționat două lucruri. Cum ar proceda un astrolog modern pentru a răspunde la această întrebare? Și chiar dacă ar fi posibil, cine ar risca să răspundă la așa ceva, știind că poate greși și doamne ferește, se poate face de râs? De fapt este simplu, astrologul modern ar spune că este imposibil de găsit hoțul, și cu asta basta. Lilly era însă un astrolog "clasic", ce răspundea zilnic la întrebări de acest gen. Așa că s-a pus pe treabă.



Unde este peștele meu?

Într-o întrebare ce se referă la un furt, hoțul este arătat adesea de o planetă peregrină ce se află într-o casă angulară, iar Soarele sau Luna aflate în casa I și în propria demnitate arată că hoțul va fi descoperit. Aici Jupiter nu are putere și se află în casa VII, în timp ce Luna este în casa I, în semnul Taurului (exaltare). Jupiter este semnificatorul hoțului în această hartă, și această planetă îl descrie pe hoț. Jupiter este semnificatorul natural al celor bogați și al clasei nobile, dar Lilly s-a gândit că este puțin probabil ca un nobil să fi furat peștii. El a observat însă că Jupiter este în semnul Scorpionului, un semn de apă. Punctul Norocului, ce simbolizează "comoara" celui ce întreabă, este în semnul Racului, alt semn de apă. Mercur, ce guvernează casa II a hărții, proprietatea lui Lilly, deci peștii, se află în semnul Peștilor, alt semn de apă. Conectând aceste elemente, Lilly a tras concluzia că hoțul are o legătură cu apa într-un fel. Jupiter (hoțul) este în semn de apă, probabil că el lucrează în apropiere de un râu. Dar unde sunt peștii? Punctul Norocului și Mercur în semne de apă conduc la ideea că și ei trebuie să fie undeva într-un loc umed.



Luna este cosemnificatorul lui Lilly, și face un aspect aplicant cu Mercur (proprietatea, în acest caz peștii), ceea ce arată că îi va putea recupera. Din nefericire Mercur este slab în semnul Peștilor. Va recupera bunul furat, dar acesta nu se află într-o condiție prea bună. Lilly a tras concluzia că peștii nu vor fi intacți, dar va recupera câțiva dintre ei.

Hoțul este arătat de o planetă slabă aflată într-o casă angulară, dar și de guvernatorul casei VII. Aici acesta este Marte, ce se pregătește să iasă din semnul Scorpionului, semn în care Marte este în domiciliu. Aceasta sugerează că hoțul s-a mutat recent cu locuința, sau că este pe punctul de a face acest lucru.

Combinând semnificațiile celor două planete ce simbolizează hoțul, Lilly realizează portretul robot al hoțului. Este un pescar ce are o reputație proastă, ce tocmai s-a mutat într-o casă aflată pe malul unui râu. Este un bărbat înalt, bine făcut, cu părul roșcat sau blond.

Înarmat cu aceste informații, Lilly s-a dus val-vârtej la magistratul local, care i-a acordat un mandat de percheziție pentru a căuta în casa presupusului hoț. Vă imaginați scena? Ca și cum cineva s-ar duce acum cu o hârtie pe care e desenată o chestie rotundă cu semne ciudate la poliția de sector, și șeful secției ar trimite rapid un echipaj să cerceteze problema... Dar să nu uităm că era vorba de William Lilly, un cetățean foarte respectat, cu o reputație foarte bună de astrolog.

Finalul este așa cum ni-l închipuim deja. Lilly împreună cu echipajul de poliție efectuează raidul, peștii sunt găsiți (mai puțin cei ce fuseseră deja mâncați), hoțul mărturisește fapta și spune că îi pare rău.

Interesant, nu-i așa? Este vorba de a folosi astrologia în mod practic, de a găsi obiecte pierdute sau furate, de a acționa pentru a le recupera, de a afla informații concrete. Este nevoie de curaj, de încredere, și de mai puțină vorbărie psihologică. Aceasta este diferența majoră între astrologia clasică și cea modernă.


Bibliografie:
William Lilly - Christian Astrology (1647)



Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Zile de naștere

Astăzi

Barbra Streisand [3020]
Kelly Clarkson [2657]
Shirley MacLaine [3144]

Mâine

Al Pacino [4013]
Ella Fitzgerald [2734]
George Pădure [3074]
Guglielmo Marconi [2783]
Renée Zellweger [3029]

Articole