Viața ca o scenă (2)





Partea a doua

Shakespeare a fost fără îndoială un mare cunoscător al astrologiei, în piesele lui apărând peste 100 de referiri astrologice. Este vorba în continuare despre Shakespeare, nu despre Shakespere. Dacă nu știi diferența dintre cei doi, te invit să citești prima parte a acestui articol.

În comedia "Totul e bine, când se termină cu bine", Parolles afirmă că este născut sub un Marte dominant și puternic, dar Helena ce-i cunoaște firea lăudăroasă și temătoare, îi răspunde că acel Marte este mai degrabă retrograd, scoțând în evidență tocmai aceste calități negative ale planetei.


- Domnule Parolles, ai fost născut sub o stea milostivă.
- Sub Marte.
- Și eu mă gândeam, sub Marte.
- De ce sub Marte?
- Războaiele te-au ținut în așa fel încât trebuie să te fi născut sub Marte.
- Când era dominant.
- Când era retrograd, cred, mai degrabă.
- De ce crezi asta?
- Pentru că mergi mai mult îndărăt decât te lupți.
- Aste este o stratagemă.
- Și fugi atunci, când frica îți dă aripi...




În tragedia "Regele Lear", găsim iarăși un pasaj interesant în ceea ce spune Gloucester. Efectul pustiitor al eclipselor este explicat foarte amănunțit, și la sfârșitul piesei vedem că previziunile se și împlinesc.


- Aceste eclipse din ultima vreme dintre Soare și Lună nu ne aduc nimic bun. Deși înțelepciunea naturii poate găsi motive întemeiate pentru asta, natura însăși este pustiită de efectele ce apar. Dragostea se răcește, prietenia se rupe, frații se despart. În orașe, revolte. La țară, discordie. La palate, trădare. Și legătura se rupe între fiu și tată. Această răutate apare pentru mine prin predicția asta: va fi fiu împotriva tatălui, regele cade din cauza naturii, va fi tată împotriva copilului. Vom vedea ce e mai rău. Comploturi, întunecime, trădare, și toate dezastrele ne urmăresc din umbră către mormânturile noastre...


Sau în comedia "A douăsprezecea noapte", sir Toby discută cu sir Andrew despre semnul Taurului și corespondența medicală a semnului. Desigur ambele răspunsuri sunt incorecte în mod voit.

- Nu suntem oare născuți sub Taur?
- Taur! Asta înseamnă părțile laterale și inima.
- Nu, domnule. Înseamnă picioarele și coapsele...


Dar pasajul cel mai interesant este fără îndoială cel din comedia "Cum vă place". Ascultă întâi acest scurt fragment, înainte de a citi mai departe.


Cum vă place

Cele 7 vârste ale omului descrise de Jaques în monologul său, corespund cu cronocratorii pe care-i știm din astrologia clasică. Acești cronocratori sunt planete ce guvernează o anumită perioadă de timp (de exemplu perioadele determinate de Firdaria). Luna guvernează perioada 0 - 4 ani (bebeluș), Mercur 5 - 14 ani (educație), Venus 15 - 22 ani (emoții), Soarele 23 - 42 ani (virilitate), Marte 43 - 57 ani (ambiție), Jupiter 58 - 69 ani (meditație) și Saturn de la 70 de ani încolo (renunțare).



Dacă ai ascultat cu atenție, ai văzut că aceste etape (sau mai bine zis aceste planete) sunt descrise amănunțit, atât de amănunțit încât ne întrebăm dacă nu cumva este descrisă aici o hartă natală? Și a cui hartă natală, decât a autorului acestei piese? Pentru că văd că ți s-a aprins beculețul, mergem mai departe și desenăm atât harta lui Shakespere, cât și a lui Shakespeare (Francis Bacon).



Harta natală a lui William Shakespere



Harta natală a lui Francis Bacon

Copil mai întâi,
Scânceşte şi varsă în braţele doicii.

Luna din harta lui Bacon se află exact peste steaua fixă Caph, din constelația Cassiopeia. Femeia așezată pe scaunul de care este legată, aduce foarte mult cu imaginea unei doici. Steaua are natura lui Saturn și a lui Venus, de aceea copilăria nu este foarte fericită. În plus Luna are mers în gol, așa că singurul loc de refulare al bebelușului este în brațele doicii. Deoarece data nașterii lui Shakespere nu este cunoscută cu exactitate, nu voi face speculații. Luna acestuia poate fi atât în Balanță cât și în Fecioară.

Apoi şcolar plângându-se, cu ghiozdanul lui
Şi faţa proaspătă dimineaţa, târându-se ca melcul
Fără nici un chef la şcoală.

Desigur, pentru că Mercurul lui Bacon are mers retrograd. El nu vrea să meargă înainte, ci încearcă să se întoarcă din drum, nu are chef să înainteze, vrea acasă (spre Ascendent). Are fața îmbujorată dimineața, fiind tocmai la răsărit și înaintea Soarelui, dar mai ales pentru că este combust. Se plânge și este trist, pentru că se află în Casa XII. O mare deosebire de Mercurul lui Shakespere ce se află în Berbec, și care este zvăpăiat și nebunatic în Casa X.

Apoi îndrăgostitul,
Oftând ca foalele nişte balade pline de suspin
Pentru chipul iubitei.

Bacon are Venus în Pești. Cum poate fi iubirea decât melancolică, nespus de romantică dar și tristă? Dragostea este trăită intens, în interior, cu sufletul. Din nefericire Venus face careu cu ambii malefici, ceea ce i-a adus cu siguranță multe motive de suspin. Căsătoria cu Alice Barnham s-a soldat cu un dezastru sufletesc, după ce a aflat de relația secretă a acesteia cu Sir John Underhill.

Ne-am fi așteptat ca acum să apară un comentariu despre Soare. Și totuși Jaques sare direct la următorul cronocrator, Marte. Acest lucru nu este întâmplător, Soarele semnificând tocmai identitatea autorului. Aceasta este ascunsă.

Soldat după aceea,
Cu înjurături nemaipomenite, bărbos ca leopardul,
Plin de ambiţie pentru gloria lui, iute,
Deodată se-ncaieră, cătând balonul faimei
Chiar şi în gură de tun.

Aici găsim încă o deosebire fundamentală între cele două hărți. Martele lui Bacon este în Săgetător, în semn de foc, este aprig și iute la mânie. Este bărbos, în semnul lui Jupiter și în recepție mutuală cu el. Se-ncaieră repede, fiind în opoziție cu Saturn, și caută faima, fiind chiar pe Mijlocul Cerului. Martele lui Shakespere este în Rac, în Casa XII, este stins, calm și nonviolent. N-avem barbă, n-avem tun, n-avem nimic.

Pe urmă judecător,
Cu burta rotundă, căptuşită de claponi din cei buni
Cu ochii severi şi barba tunsă domneşte,
Plin de zicale înţelepte şi pilde moderne;
Astfel îşi joacă rolul.

Jupiterul lui Bacon face un sextil cu Soarele din Vărsător, și un sextil cu Saturn. Are parte de înțelepciunea experienței și vederile moderne ale Vărsătorului. Jupiter este în recepție mutuală de semn cu Marte, ceea ce îi aduce o anumită severitate, controlată în mod pozitiv.

Cea de-a şasea vârstă se schimbă
În nişte nădragi slăbănogi şi papuci,
Ochelarii pe nas şi chimirul într-o parte,
Pantalonii din tinereţe, păstraţi, sunt largi cât hăul
Pe coapsele micşorate; vocea puternică, bărbătească,
I s-a-ntors la glasul piţigăiat de copil, ţiuie
Şi fluieră în auz.

Ultima parte a vieții este arătată de Casa IV, unde la Bacon se află Saturn. Acesta reduce, micșorează sau blochează, cu atât mai mult cu cât este retrograd. Trupul devine mai slab, iar vorbirea este afectată, cu Saturn în Gemeni, într-un grad mai mare decât ar fi normal.

Ultima scenă din toate,
Care încheie ciudata istorie plină de evenimente
Este a doua copilărie şi totala uitare,
Fără dinţi, fără ochi, fără gust, fără nimic.

Desigur Bacon a văzut ce sfârșit crunt i se prevede în hartă, și a descris cu o tristețe profundă aceste evenimente, așa cum le vedea în hartă. Aceste versuri nu se referă la degradarea fizică a corpului, pentru că acest lucru este firesc, ci la dizgrația publică ce a suferit-o în ultimii ani ai vieții. De la o poziție măreață și glorioasă, s-a văzut fără avere, acuzat de corupție, și închis în Turnul Londrei. A fost obligat să plătească 40000 de lire sterline, ceea ce a însemnat o datorie de 23000 de lire după ce i-au fost vândute proprietățile și toate bunurile. Guvernatorul Casei IV este Mercur, aflat retrograd în Casa XII, a închisorii și uitării, iar Saturn retrograd din Casa IV aduce un sfârșit de viață sărac și fără bucurii. Dacă la aceasta adăugăm și faptul că tocmai Saturn este guvernatorul Casei XII, înțelegem de ce sfârșitul monologului lui Jaques este atât de trist.


Bibliografie:
Ignatius Donnelly - The Great Cryptogram (1888)



Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Zile de naștere

Astăzi

Al Pacino [4039]
Ella Fitzgerald [2756]
George Pădure [3100]
Guglielmo Marconi [2807]
Renée Zellweger [3056]

Mâine

Channing Tatum [3025]
Jet Li [2965]
Rudolf Hess [2737]

Articole