Hyleg și Alcocoden





Înainte de a vă explica teoria care stă la baza calculelor (destul de complicate) ce pot determina lungimea maximă a vieții, este necesar să fac anumite precizări. În primul rând se pune întrebarea dacă avem voie să facem aceste calcule. Răspunsul din partea mea este afirmativ. Unele persoane consideră că se poate declanșa un soi de "autoprogramare" ce va determina chiar moartea la o anumită vârstă, pentru că așa au citit nu știu unde. Eu unul nu sunt de acord cu asta, dar fiecare este liber să creadă ceea ce dorește. Pentru mine calculul (și implicit teoria din spatele lui) poate funcționa sau nu. Asta rămâne de văzut, și voi spune mai încolo de ce anumite rezultate nu sunt plauzibile sau mult eronate. Dar dacă tu consideri că rezultatul aflat te va influența în plan psihic, că te vei "programa" automat și alte asemenea lucruri, mai bine nu fă aceste calcule. În al doilea rând, nu este vorba despre momentul morții, ci mai degrabă de energia ce o primim fiecare în momentul nașterii, energie ce ne permite să trăim mai mult sau mai puțin. Dacă facem excese, ducem o viață nesănătoasă sau dacă suntem la locul și momentul nepotrivit, această durată maximă a vieții se modifică în sens negativ.



Teoria din spatele acestor calcule se bazează în principal pe ideea că există un loc special în hartă, ce arată că viața este prezentă. Acest loc, denumit Hyleg (cel care dă viață), determină sau nu apariția unei planete favorizate, denumită Alcocoden, ce arată cât de mult poate spera nativul să trăiască. Deci dacă nu există Hyleg, nativul va trăi foarte puțin, și la fel, chiar dacă există Hyleg dar nu există Alcocoden, soarta este tristă. Odată depășite aceste condiții, nativul poate ajunge la o vârstă înaintată, în funcție de ajutorul dat de alte planete Alcocodenului. Acestea însă la fel de bine pot lua din energia Alcocodenului, dacă sunt malefice și fac aspecte rele cu el. Aceste diverse condiții fac ca hărțile să fie împărțite în 4 mari categorii, și anume Differentia 1, 2, 3 sau 4. Să le luăm pe rând.

Differentia 1

Acestea sunt hărți speciale, la care nici nu mai ajungem să vedem dacă există sau nu Hyleg, deoarece viața este puternic afectată de la bun început. Pentru a se încadra în această categorie, trebuiesc îndeplinite simultan aceste condiții:

  1. Luminarul principal este în conjuncție, careu sau opoziție partilă cu un malefic nedemnitat
  2. Ascendentul este în conjuncție, careu sau opoziție partilă cu un malefic nedemnitat
  3. Guvernatorul Soarelui este cadent
  4. Guvernatorul Lunii este cadent

Luminarul principal este Soarele într-o hartă diurnă, sau Luna într-o hartă nocturnă. Harta diurnă este cea în care Soarele strălucea pe cer la momentul nașterii (era deci zi). Acest lucru se întâmplă dacă Soarele este în jumătatea de sus a hărții, deasupra liniei Ascendent - Descendent. La harta nocturnă lucrurile se inversează, era noapte și multe stele pe cer, și Soarele în partea de jos a hărții. Maleficul nedemnitat este ori Marte ori Saturn, fără să fie în domiciliu sau exaltare. Aspectul partil este cel în care amandouă planetele ce fac aspectul au același număr de grade, de exemplu un trigon între Marte aflat la 14 grade 30 minute Berbec și Jupiter aflat la 14 grade 20 minute Leu. Dacă Jupiter se află la 15 grade 10 minute Leu, aspectul nu mai este partil.

În aceste condiții, nativul va muri la scurt timp după naștere, neapucând să fie hrănit.

Differentia 2

Și la acest tip de hartă nu ne interesează prezența Hylegului, din aceleași motive. De fapt condițiile sunt aproximativ aceleași, singura diferență fiind dată de aspectele ce acum pot avea un orb mai mare.

  1. Luminarul principal este în conjuncție, careu sau opoziție cu un malefic nedemnitat
  2. Ascendentul este în conjuncție, careu sau opoziție cu un malefic nedemnitat
  3. Guvernatorul Soarelui este cadent
  4. Guvernatorul Lunii este cadent

În aceste condiții, nativul va apuca să fie hrănit, dar durata vieții este mică (maxim câteva luni).

Differentia 3

Dacă condițiile de mai sus nu se îndeplinesc, mai facem un pas spre următorul tip, unde trebuie să vedem dacă există sau nu Hyleg. Sunt diverse metode pentru a găsi acest punct, evident mult diferite, lucru cu atât mai enigmatic cu cât toate provin din textul original al lui Ptolemeu. Pe site am adoptat metoda lui Bonatti, care este următoarea:

  1. Hyleg nu poate fi decât Soarele, Luna, Ascendentul, Punctul Norocului sau Gradul conjuncțional. Acest Grad conjuncțional este gradul la care se formează Luna Nouă (conjuncția Soarelui cu Luna) de dinaintea nașterii.
  2. Dacă nu există Hyleg, sau există dar nu este aspectat de nici o altă planetă, atunci ne încadrăm la acest tip de hartă.

În aceste condiții, nativul va trăi puțin, de obicei sub 12 ani.

Soarele ca Hyleg

Întâi se verifică dacă Hyleg este Soarele. Pentru aceasta, el trebuie să fie în casa 1, 10 sau 11, în orice semn. Dacă nu, poate fi în casa 7, 8 sau 9, doar într-un semn masculin. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, se verifică Luna.

Luna ca Hyleg

Luna poate fi în orice casă angulară, pentru a fi Hyleg. Dacă nu, poate fi o casă succedentă, dacă este într-un semn feminin. Unul din cei 4 guvernatori ai gradului său (domiciliu, exaltare, triplicitate sau termen) trebuie să aspecteze Luna. Cu alte cuvinte, dacă Luna este la 1 grad 51 minute Vărsător, trebuie ca ori Saturn (guvernatorul Vărsătorului), ori Mercur (guvernatorul Triplicității de aer, dacă harta este nocturnă) să aspecteze Luna (pentru că la acest grad guvernatorul termenului este tot Saturn, și nu există planetă exaltată). Dacă nu, trecem la următorul pretendent.

Ascendentul ca Hyleg

Dacă harta este conjuncțională, putem vedea dacă Ascendentul este Hyleg. Se aplică aceleași reguli ca pentru Lună, el trebuind să fie aspectat de unul din cei 4 guvernatori ai gradului la care se află. Harta conjuncțională este cea la care Luna este în creștere (înaintea nașterii a fost Lună Nouă, nu Lună plină). Hm, nu avem noroc nici aici? Trecem la Punctul Norocului.

Punctul Norocului ca Hyleg

Dacă harta este prevențională, cercetăm Punctul Norocului, cu aceleași reguli ca mai sus. Harta prevențională este cea la care înaintea nașterii s-a produs o Lună Plină, sau cu alte cuvinte, la momentul nașterii Luna este în scădere. Dacă Punctul Norocului nu este aspectat de nici unul din cei 4 guvernatori, cercetăm Ascendentul, chiar dacă harta nu este conjuncțională.

Gradul conjuncțional ca Hyleg

Presupunând că nu avem noroc până acum să găsim un Hyleg, dacă harta este conjuncțională, ne uităm la gradul la care s-a produs Luna Nouă de dinaintea nașterii. Se aplică aceleași reguli privitoare la cei 4 guvernatori ai gradului conjuncției Lună - Soare, din care unul musai trebuie să aspecteze acest grad.



Nimic nici acum?

Atunci declarăm harta de tip Differentia 3, pentru că nu am găsit Hylegul. Nativul nu va avea forța necesară pentru a trăi mai mult de 12 ani.

Differentia 4

În acest tip de hartă (evident cel mai des întâlnit) avem un Hyleg, ce trebuie să fie aspectat de minim una din cele 7 planete. Dacă există Hyleg, dar nu face aspecte, înseamnă că nu există Alcocoden, deci harta este de tip Differentia 3. Alcocodenul este deci planeta ce aspectează Hylegul. Dacă mai multe planete aspectează Hylegul, o alegem pe cea care are demnitatea esențială cea mai mare la gradul Hylegului. Dacă au aceeași demnitate, se ia planeta ce aspectează Hylegul la orbul cel mai mic.

Avem acum un Hyleg și un Alcocoden. Durata maximă a vieții este dată de anii pe care îi distribuie acest Alcocoden. Cele 7 planete ce pot fi Alcocoden au atribuite un anumit număr de ani, conform tabelului următor:

Lu
Me
Ve
So
Ma
Ju
Sa
Valori mici
22
20
8
9
15
12
30
Valori medii
66,5
48
45
69,5
40,5
45,5
43,5
Valori mari
108
76
82
120
66
79
57

Care din cele 3 variante se ia (mici, medii sau mari) depinde de puterea esențială a Alcocodenului, dar în general se ia valoarea medie. Dacă Alcocodenul este bine demnitat, se poate lua valoarea mare.

Adăugare de ani

Dacă Alcocodenul este aspectat favorabil (conjuncție, sextil sau trigon) de alte planete benefice, acestea contribuie cu o anumită valoare la durata vieții. Dacă planeta ce face aspectul favorabil este bine plasată în semn și casă, nu este atacată de malefice, nu face conjuncție cu stele malefice etc, ea va adăuga un număr de ani corespunzător valorii mici, și un număr de luni corespunzător celor medii. Dacă nu este așa bine plasată, va adăuga anii corespunzători valorii mici, și doar un număr de zile corespunzător valorilor medii. Dacă este și mai prost plasată, nu va mai adăuga ani ci doar un număr de luni, corespunzător valorilor mici.

Scădere de ani

Dacă însă sunt aspecte rele (conjuncție, careu sau opoziție) cu planete malefice, numărul de ani este redus cu un număr de ani corespunzător valorilor mici, și un număr de luni corespunzător celor medii. Depinde iarăși de cât de bine este plasată, pentru că la un plasament mai bun se scade doar un număr de luni corespunzător valorilor mici.


Frumos. Dar la mine nu funcționează. De ce?

Nefuncționarea nu se poate referi decât la un rezultat mai mic decât vârsta persoanei, sau cum spunea cineva într-un email, "pentru o persoană moartă sunt destul de vioaie". Cauzele pot fi următoarele:

  1. Ora de naștere nu este corectă. Acesta este un principiu de bază al astrologiei, pe care îl aplicăm cu succes și aici. Când ceva nu merge, interpretările sunt anapoda etc, se dă vina pe nativ, care nu își cunoaște ora precisă a nașterii. Este ceva ce trebuie verificat, pentru că uneori o diferență de câteva minute este de ajuns ca planetele să intre în alte case, și drept urmare să avem alt Alcocoden.
  2. Localitatea nașterii este incorectă. Presupunând că nu dai atenție la localitatea nașterii, și aceasta poate influența rezultatul, din același motiv ca mai sus. Ascendentul se modifică, și posibil și rezultatul. Apare o diferență între Iași și București, de exemplu.
  3. Tehnica medicală a evoluat. Să nu uităm că această tehnică de calcul datează din timpuri memorabile. Fără antibiotice și alte medicamente, oamenii mureau la o vârstă mult mai mică ca acum. Este de înțeles și acest lucru, dar atunci ar trebui ca în viața nativului să existe boli sau răni destul de grave, care să fi putut duce la moarte în timpurile de mult apuse.
  4. Traducerea textului lui Ptolemeu este greșită. Nici nu știu în ce limbă a scris Ptolemeu despre Hyleg și Alcocoden, dar se pare că traducerea textelor este plină de înțelesuri duble, confuze etc. Trebuie să ne mulțumim cu ce avem, și să-i lăsăm pe alții mai deștepți să descifreze manuscrisele.
  5. Pur și simplu această tehnică de calcul este greșită. Răspunsul poate fi chiar atât de simplu. Nu merge. De fapt este chiar rezultatul la care a ajuns William Lilly, care spune următorul lucru:

    "As I formerly delivered, that I am not sufficiently satisfied either of the Hyleg or Anareta, so neither of the Alcochodon: I intend, God-willing, to see if I can by my owne experience give my selfe more assured content by a diligent and full examination of many Nativities, which I have seen in my time verified, the parties being now all dead; and I hope so to satisfie my curiosity, that I shall pleasure the lovers of this Learning with my further observations and paines thereupon, which, God-willing I may live to publish."

    sau pe limba noastră:

    "Așa cum am mai spus, nu sunt pe deplin satisfăcut cu aflarea Hylegului sau Anaretei, și nici cu Alcocodenul. Intenționez, dacă și Domnul o vrea, să le aflu din propria mea experiență, examinând multe nativități observate de mine, acestea fiind acum moarte. Sper în acest fel să-mi satisfac curiozitatea, și să public aceste observații pentru iubitorii acestei învățături, cu voia lui Dumnezeu."

    Din păcate, William Lilly nu a mai apucat să scrie despre acest lucru.





Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Zile de naștere

Astăzi

Al Pacino [4039]
Ella Fitzgerald [2756]
George Pădure [3100]
Guglielmo Marconi [2807]
Renée Zellweger [3056]

Mâine

Channing Tatum [3025]
Jet Li [2965]
Rudolf Hess [2737]

Articole